Інститут
15 Святі місця


“Святі місця”, розділ 15, із серії Святі: Розповіді про Церкву Ісуса Христа в останні дні, том 1, Стяг істини, 1815–1846 (2018)

Розділ 15: “Святі місця”

Розділ 15

Святі місця

Зображення
Люльки у вогні

У серпні 1832 року Фібі Пек з гордістю спостерігала, як трьох її дітей христили поблизу їхнього дому в Міссурі. Вони були серед одинадцятьох дітей, охрищених того дня в Сіоні. Як і діти Лідії та Едварда Партриджів і Саллі та Уільяма Фелпсів вони належали до першого покоління юних святих, які виростали на землі, призначеній Господом бути святою.

Фібі та її діти переїхали до Сіону ще рік тому разом з коулсвілльськими святими. Бенджамін, покійний чоловік Фібі, був братом Поллі Найт, тож Фібі належала до рідні сім’ї Найтів. Однак вона все ще сумувала за своєю сім’єю та друзями у Нью-Йорку, які не приєдналися до Церкви.

Невдовзі після хрищення дітей вона писала двом своїм подругам про Сіон. “Дорога сюди не буде здаватися тобі важкою, — казала вона своїй подрузі Анні, — бо Господь відкриває всі таємниці небесного царства своїм дітям”1.

Нещодавно в газеті The Evening and the Morning Star, Уільям Фелпс опублікував видіння Джозефа і Сідні про небеса, і Фібі розповіла Анні про обіцяння і повноту Божих благословень, які матимуть у вищому ступені слави люди, що охристилися і залишилися доблесними у свідченні про Христа.

Пам’ятаючи про ці обіцяння, Фібі заохочувала іншу подругу, Патті, послухати євангельське послання. “Якби ти тільки побачила і повірила, як і я, — писала вона, — то шлях би відкрився і ти прийшла б на цю землю, і ми б побачилися й раділи разом тому, що дає Бог”.

Фібі свідчила про нещодавнє одкровення, яке отримав пророк, і про спокій, який це їй принесло, заохочуючи Патті прочитати слова одкровення, якщо їй випаде така нагода.

“Я сподіваюся, що ти будеш читати уважно, з молитвою в серці, — казала вона подрузі, — бо написане варте уваги, і я бажаю, щоб ти добре все вивчила”2.


Тієї осені Джозеф разом з Ньюелом Уітні поїхав до міста Нью-Йорк, щоб проповідувати євангелію і зробити закупівлі для організації United Firm (Об’єднана компанія). Господь покликав Ньюела застерігати людей у великих містах про біди, які настануть в останні дні. Джозеф його супроводжував, аби допомогти у виконанні Господньої заповіді3.

Останнім часом пророк, як ніколи раніше, відчував, що вкрай необхідно проповідувати євангелію і розбудовувати місце для збирання святих. Невдовзі після того як він поїхав з Кертленда, Джозеф отримав одкровення, що носії священства мають відповідальність проповідувати євангелію і вести вірних до безпечного місця, яким є Сіон і храм, де Господь пообіцяв відкрити їм Свою славу.

Тому священство тягнуло за собою обов’язок виконувати обряди для тих, хто приймав Христа і Його євангелію. Лише завдяки цим обрядам, як навчав Господь, Його діти могли підготуватися до отримання Його сили й повернення до Його присутності4.

Утім, вирушивши в дорогу, Джозеф мав причину непокоїтися стосовно справи з побудови Сіону. Церква в Огайо процвітала, незважаючи на спротив колишніх членів Церкви, але в Міссурі членам Церкви було важко підтримувати порядок, оскільки більше й більше людей прибувало в ту місцевість без дозволу. Оскільки все ще існувала напруженість між ним та деякими провідниками Сіону, необхідно було щось робити, аби об’єднати Церкву.

Прибувши до Нью-Йорка, Джозеф був вражений його розмірами. Високі будівлі височіли над вузенькими вулицями, які тягнулися на кілька кілометрів. Повсюди, куди б він не глянув, були магазини з дорогими товарами, великі будинки та офіси, також банки, де багатії здійснювали свої фінансові операції. Люди багатьох національностей, професій та класів поспіхом ішли повз нього, і по всьому було видно, що їм байдуже до всіх, навколо них5.

Вони з Ньюелом поселилися в чотириповерховому готелі поблизу складських приміщень, де Ньюел сподівався придбати все необхідне для Об’єднаної компанії. Робота з підбору товарів здавалася Джозефу виснажливою, і він був засмучений гордовитістю й злочестям, яке побачив у місті, тож він часто повертався в готель, щоб почитати, порозмірковувати й помолитися. Невдовзі він засумував за домом. Емма була наприкінці ще однієї важкої вагітності, й він усім серцем хотів бути з нею та їхньою донькою.

“Думки про дім, про Емму і Джулію наповнюють мій розум, як повінь, — писав він, — і я б хотів хоч на мить опинитися біля них”.

Іноді Джозеф виходив з готелю, щоб оглянути місцевість та проповідувати. Населення міста Нью-Йорк перевищувало двісті тисяч, і Джозеф відчував, що Господь задоволений його прекрасною архітектурою та надзвичайними винаходами людей, які там живуть. Однак здавалося, що ніхто не славить Бога за дивовижні речі навколо них і не цікавиться відновленою євангелією Ісуса Христа.

Це не лякало Джозефа і він продовжував ділитися своїм посланням. “Я маю рішучість підняти свій голос, — писав він Еммі, — і нехай це буде в руках Бога”6.


Через місяць після того, як Джозеф і Ньюел повернулися до Огайо, Бригам Янг, якому був 31 рік, прибув до Кертленда зі своїм старшим братом Джозефом і найкращим другом Гебером Кімболлом. Вони були новонаверненими з центральної частини штату Нью-Йорк, неподалік від того місця, де зростав Джозеф Сміт. Бригам хотів зустрітися з пророком з того часу, як уперше почув про Книгу Мормона. Тепер, знаходячись у Кертленді, він хотів потиснути Джозефові руку, поглянути йому у вічі й зрозуміти його серце. Бригам Янг проповідував, використовуючи Книгу Мормона, з дня свого хрищення, але він майже нічого не знав про чоловіка, який її переклав.

Джозеф і Емма тепер жили в квартирі над будинком магазину Уітмерів у Кертленді, але коли троє чоловіків зупинилися там, пророка вдома не було. Він рубав дрова десь за півтора кілометри звідти. Чоловіки відразу ж вирушили туди, не знаючи, чи знайдуть його, діставшись до того місця.

Ідучи лісом, Бригам та інші вийшли на просіку, де Джозеф розрубував колоди. Він був вищим за Бригама і одягнутий у простий робочий одяг. Дивлячись, як вправно Джозеф працював сокирою, Бригам зрозумів, що той добре знайомий з ручною працею.

Бригам підійшов до нього і назвав себе. Відклавши сокиру, Джозеф потиснув Бригамові руку. “Як я радий вас бачити”, — сказав він.

Під час розмови Бригам запропонував порубати дрова, а його брат і Гебер поскладають їх на воза. Пророк справляв враження приязної, працелюбної та дружелюбної людини. Як і Бригам, він походив зі скромної сім’ї, але він не був грубим, як деякі трударі. Бригам відразу побачив у ньому пророка Божого7.

Через якийсь час Джозеф запросив чоловіків у свій дім пообідати. Коли вони прибули, він представив їх Еммі, яка лежала в ліжку, тримаючи на руках здорового новонародженого хлопчика. Немовля народилося кілька днів тому, лише за кілька годин до того, як Джозеф і Ньюел повернулися з Нью-Йорка. Емма і Джозеф назвали його Джозефом Смітом ІІІ8.

Після обіду Джозеф провів невеликі збори і запропонував Бригаму помолитися. Коли Бригам схилив голову, то відчув, як Дух спонукав його говорити незнайомою мовою. Присутні в кімнаті були вкрай здивовані. Упродовж останнього року вони бачили, як багато людей імітували дари Духа дикою поведінкою. Те, що робив Бригам, відрізнялося.

“Брати, я ніколи не чинитиму спротиву тому, що йде від Бога, — сказав Джозеф, відчуваючи їхню ніяковість. — Ця мова від Бога”.

Тоді Джозеф заговорив тією ж мовою, сказавши, що це мова, якою Адам розмовляв у Едемському саду, і заохочував святих прагнути дару мов, як це робив Павло в Новому завіті заради блага дітей Божих9.


Бригам поїхав з Кертленда через тиждень, коли в невеличкому селі запанувала мирна зима. Утім за кілька днів до Різдва місцева газета опублікувала статті про те, що керівники уряду штату Південна Кароліна чинять спротив оподаткуванню імпортних товарів і загрожують проголосити незалежність від Сполучених Штатів. Дехто закликав до війни10.

Коли Джозеф прочитав ті статті, в яких ішлося про кризу, то почав розмірковувати про злочестя й руйнування, які, як було сказано в Біблії, передуватимуть Другому пришестю Спасителя11. Увесь світ стогне під гнітом гріха, як сказав йому нещодавно Господь, і Бог невдовзі прийде до злочестивих у Своєму гніві, руйнуючи царства на землі й змушуючи небеса тремтіти12.

Помолившись, щоб знати більше про ці біди, Джозеф отримав одкровення в день Різдва. Господь сказав йому, що настане час, коли Південна Кароліна та інші південні штати повстануть проти всієї нації. Бунтівні штати звертатимуться до інших країн по допомогу, а раби повстануть проти своїх господарів. Тоді війна і природні лиха охоплять всі народи, сіючи нещастя і смерть по всій землі.

Одкровення було безрадісним нагадуванням, що святі не можуть більше відкладати будівництво Сіону й храму. Їм слід було готуватися зараз, якщо вони хотіли уникнути руйнування в майбутньому.

“Стійте на святих місцях, — закликав їх Господь, — і не сходьте, доки день Господа не прийде”13.


Через два дні після отримання одкровення про війну Джозеф зустрівся з провідниками Церкви в магазині Ньюела Уітні. Він був переконаний, що святі в Міссурі все більше критикували своїх провідників. Він мав побоювання, що якщо вони не покаються і не відновлять мир у Церкві, то можуть втратити свій спадок у Сіоні й змарнувати можливість побудувати храм14.

Відкривши збори, Джозеф попросив провідників Церкви помолитися, щоб дізнатися волю Бога стосовно побудови Сіону. Тоді чоловіки схилили свої голови і помолилися. Кожен з них заявляв про свою готовність дотримуватися Божих заповідей. Після цього Джозеф отримав одкровення, а Фредерік Уільямс, його новий писар, записав його15.

То було послання миру для святих, у якому їх закликали освятитися. “Освятіть себе, — наказував Господь, — щоб ваш розум став єдиноспрямованим до Бога”. На їхній подив, Він давав настанову будувати храм у Кертленді й готуватися до отримання Його слави.

“Організуйте себе, — сказав Господь. — Приготуйте кожну потрібну річ; і встановіть дім, саме дім молитви, дім посту, дім віри, дім навчання, дім слави, дім порядку, дім Бога”.

Господь також радив їм започаткувати школу. “І оскільки у всіх немає віри, шукайте старанно і навчайте один одного словам мудрості; так, шукайте в найкращих книгах слів мудрості; прагніть знання, саме через навчання і також через віру”16.

Джозеф послав копії одкровення Уільяму Фелпсу в Міссурі, назвавши його “оливним листом” і “Господнім посланням миру” до святих у Кертленді. Ми застерігали святих у Сіоні, що якщо вони не освятять себе, відповідно до того, як наставляв Господь, Він обере інших, щоб будувати Його храм.

“Слухайте голос застереження від Бога, аби Сіон не впав, —благав Джозеф. — Брати в Кертленді моляться за вас невпинно, бо, знаючи про страхіття Господні, вони дуже бояться за вас”17.


22 січня 1833 року Джозеф і святі в Кертленді відкрили школу пророків у магазині Уітні. Одного з діловодів Джозефа, Орсона Гайда, було призначено вести урок. Як і Джозеф та багато інших учнів, Орсон більшу частину свого дитинства провів у роботі, а не в школі. Він був сиротою, а його опікун дозволяв йому ходити до школи лише взимку, коли жнива закінчувалися, а посівна ще не наступила. Утім Орсон мав хорошу пам’ять і швидко навчався, а коли став дорослим, відвідував місцеву академію18.

У Школі пророків Орсон крім духовних уроків навчав чоловіків також історії, граматики та арифметики, як заповідав Господь19. Ті, хто приходив до нього на уроки, були не просто учнями. Вони називали один одного братами і зв’язували себе завітом товаришування20. Вони разом навчалися, мали обговорення і гуртом молилися21.

Одного разу Джозеф запропонував Орсону та іншим присутнім у класі зняти взуття. Наслідуючи приклад Спасителя, Джозеф став перед ними на коліна і кожному по черзі омив ноги.

Закінчивши, він сказав: “Як я зробив, робіть так і ви”. Він попросив їх служити один одному й тримати себе в чистоті від гріхів світу22.


Поки тривала Школа пророків, Емма спостерігала за тим, як учні приходили й прямували сходами нагору, в маленьку тісну кімнатку, де проходили заняття. Дехто з чоловіків приходив на заняття помившись, акуратно вдягнувшись з поваги до священного характеру того, що вивчалося в школі. Дехто також не снідав, щоб приходити на збори в пості23.

Після закінчення уроків чоловіки йшли займатися своїми справами, а Емма та кілька молодих жінок, яких наймали допомагати їй, прибирали класну кімнату. Оскільки чоловіки курили люльки й жували тютюн під час уроку, то коли вони йшли, кімната була задимленою, а підлога вкрита виплюнутим тютюном. Емма докладала всіх зусиль, щоб зіскребти тютюн, але плями від нього залишалися на підлозі24.

Вона поскаржилася на безлад Джозефу. Зазвичай Джозеф не вживав тютюну, але не заперечував, коли інші чоловіки його вживали. Утім скарги Емми змусили його замислитися, чи правильним було вживання тютюну в очах Бога.

Це питання турбувало не лише Емму. Реформатори в Сполучених Штатах та інших країнах світу вважали, що куріння й жування тютюну, а зокрема й уживання алкоголю, були поганими звичками. Однак деякі лікарі вважали, що тютюн міг вилікувати багато хвороб. Подібні заяви було зроблено й щодо вживання алкоголю й гарячих напоїв, таких як кава і чай, які люди багато вживали25.

Коли Джозеф прийшов з цим питанням до Господа, то отримав одкровення — “слово мудрості на благо святим у ці останні дні”26. У ньому Господь застерігав людей про шкоду вживання алкоголю, проголошуючи, що міцні напої призначаються для омивання тіла, у той час як вино для такої нагоди, як причастя. Він також застерігав стосовно тютюну та гарячих напоїв.

Господь наголошував на здоровому харчуванні, заохочуючи святих споживати крупи, трави і фрукти та вживати м’ясо помірно. Він пообіцяв, що тих, хто вирішить послухатися, благословить здоров’ям, знанням і силою27.

Одкровення було проголошене не як заповідь, а як застереження. Багатьом людям було важко відмовитися від уживання цих речовин, які мали на них сильний вплив, і Джозеф не наполягав на суворому дотриманні цієї заповіді. Він час від часу продовжував вживати алкоголь, і разом з Еммою вони іноді пили каву та чай28.

Однак коли Джозеф прочитав ці слова у Школі пророків, чоловіки в кімнаті повикидали свої люльки та жувальний тютюн у вогонь, аби показати свою готовність виконати Господню пораду29.


Перша серія занять у Школі пророків закінчилася в березні, а її учасники роз’їхалися служити на місії або виконувати інші доручення30. Тим часом провідники в Кертленді працювали над тим, щоб придбати цегельню й зібрати кошти на будівництво храму31.

Приблизно в цей час Джозеф отримав листа з Міссурі. Прочитавши одкровення під назвою “оливний лист”, Едвард та інші закликали святих покаятися і примиритися з церквою в Кертленді. Їхні зусилля спрацювали, і тепер святі просили Джозефа пробачити їм32.

Готовий забути про конфлікт, Джозеф шукав шляхів виконання Господніх заповідей у Сіоні. У червні він молився разом із Сідні та Фредеріком Уільямсом, щоб дізнатися, як будувати храм. Під час молитви вони побачили у видінні храм і дослідили його ззовні, оглядаючи форму вікон, даху та шпиля. Потім здалося, що храм піднісся над ними й вони опинилися всередині, оглядаючи його внутрішні зали33.

Після видіння чоловіки намалювали плани храмів у Кертленді та Індепенденсі. Ззовні будівлі мали виглядати як великі церкви, але всередині вони мали дві просторі зали для зібрань, одна на другому поверсі, а інша — на нижньому, де святі могли збиратися й навчатися34.

Після цього Джозеф зосереджувався на тому, щоб допомагати святим у Сіоні створити місто для свого поселення, яке майже вдвічі збільшилося в розмірах з часу його останнього візиту35. За допомогою Фредеріка і Сідні він накреслив плани для міста площею в одну квадратну милю. Довгі прямі вулиці сіткою перетинали карту, на видовжених ділянках розміщалися будинки з цегли й каменю з насадженими деревами перед будинками й ділянками для городу позаду них.

Земля мала бути поділена на ділянки в 20 соток, як для бідних, так і для багатих. Фермери будуть жити в місті, а працювати на полі за містом. У центрі міста був храм та інші священні будівлі, що призначалися для поклоніння, освіти, адміністрації й піклування про бідних. На кожній громадській будівлі мав бути напис “Святиня для Господа”36.

У місті могло поселитися 15 тисяч людей, що було набагато менше, ніж у Нью-Йорку, однак це було б одним з найбільших міст у країні. Після заселення міста план можна було дублювати доти, доки не буде розселено всіх святих, які мають успадкування в Сіоні. “Складайте інші плани, за прикладом, — давав настанову Джозеф, — і так заповнюйте світ в ці останні дні”37.

У червні 1833 року Сідні та Фредерік послали план міста з Кертленда до Індепенденса, разом з докладними настановами того, як будувати храм.

“Ми почали будувати дім Гопода в цьому місці, і робота просувається швидко, — доповідали вони в листі, що супроводжував плани. — Удень і вночі ми молимося за спасіння Сіону”38.